Traditionella festivaler i Europa

I Europa finns det en hel del olika traditionella festivaler med bl.a. musik eller något annat tema. Varje europiskt land har någon form av traditionell festival och denna artikel kommer att nämna några av dem större och dem festivaler som har blivit numer traditionella. Och som tur är finns det verkligen en festival oavsett smak eller intresse.

En kontinent fylld av festivaler

En av Europas men också världens största och äldsta traditionella festival är Oktoberfesten traditionellt förstaval till hyllning till öl och då tysk öl. Oktoberfesten startade redan 1810 och har i princip varit aktiv sedan dess förutom några krigsår. Festivalen äger rum i den tyska staden München och under ca två veckor pågår denna festlighet och temat är öl och då tysk öl. Det är endast dem lokala bryggerierna som tillåts ställa ut men naturligtvis hittar man även traditionell tysk mat.

Förutom det goda ölet och maten så bjuds det på musik och andra festligheter och Oktoberfest räknas som världens största folkfest då festivalen besöks årligen av ca 6 miljoner besökare. I den italienska staden Venedig pågår det en karneval på vårkanten, strax innan sommaren och karnevalen har enligt vissa källor pågått sedan otroliga 1268 vilket förmodligen gör det till världens äldsta festival. Karnevalen är känd för sina masker och kläder och det anordnas maskeradbaler runt om i den italienska staden. På den engelska sydkusten ligger en ö som varje år besöks av tusentals besökare. På ön Isle of Wight hålls en festival med samma namn i musikens tecken. Festivalen anordnas för första gången redan 1968 men hade en del ekonomiska problem och efter festivalen som höll hus 1969 som förövrigt blev en legendarisk festival dr man räknad med att ca 160 000 besökare närvarande så var man tvungna att lägga ner.  Efter ett uppbrott så har festivalen huserat sedan 2002 och anses vara en av dem största musikfestivaler i världen. Artister som Bob Dylan, The Rolling Stones och många fler stora världsartister har besökt festivalen i Isle of Wight. I Danmark, rättare sagt i staden Roskilde så hålls en av Europas äldsta och mest besökta musikfestivaler. Roskildefestivalen har pågått sedan 1971 och flera av världens största artister inom olika genrer har deltagit på den fyra dagar långa festivalen.

 En av Europas mest besökta festivaler som lockar folk över hela världen.

I den spanska staden Valencia hålls den traditionella festivalen Las Fallas som nämns redan på medeltiden. Man hyllar helgonet Sankt Josef och festivalen blev till och med invald på Unescos lista över särskilda kulturhändelser. Hela staden är en riktig folkfest under fem dagar som festivalen pågår och det finns speciella traditionella kläder som vissa av besökarna har på sig. Förövrigt påminner festivalen väldigt lite om religion utan mer om musik, kostymer och mat. Stadens restauranger ställer ut och flertalet byggnader målas i olika färgstarka färger. Till detta så sker även en parad av kostymklädda människor i olika utstyrslar, oftast i något tema. Ett år var dem festa utklädda till sagofiguren Shrek och ett annat år var Barack Obama masken alla skulle ha. Oavsett så är det en riktig folkfest som lockar till sig flera tusen besökare varje år.