Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är en svensk hårdrocksfestival som är internationellt känd och som ägt rum sedan år 1992. Festivalen äger rum årligen i byn Norje som ligger utanför Sölvesborg i Blekinge. Sweden Rock blev Sveriges största musikfestival år 2008 och 2013 men har sedan dess förlorat den titeln. Området där Sweden Rock hålls är inte alltför stort och arrangörerna har därför haft ett maxtak på 33 000 besökare för att inte komforten ska bli lidande. Maxtaket har dock nyligen ändrats till 35 000. Sweden Rock har vanligtvis besökare från över 50 olika länder varje år. Genom åren har band och artister som Ozzy Osbourne, Kiss, Guns n’ Roses, Black Sabbath, Aerosmith, Mötley Crue och Sabaton spelat på festivalen.

De tidiga åren

År 1992 gick Sommarfestivalen i Olofström av stapeln. Denna festival var det som skulle komma att bli Sweden Rock. Sommarfestivalen bjöd på musik som var rätt ovanlig på festivaler vid den tiden. Musiken som spelades här var rock, hårdrock, folkmusik, visor och blues. Man ville helt enkelt bjuda på något annorlunda än alla andra. År 1993 flyttade man festivalen till Karlshamn och döpte om den till Karlshamn Rock Festival. Här befann sig festivalen mellan 1993 och 1997 och det var i Karlshamn festivalen med åren blev en renodlad rockfestival. Festivalåret 1997 besöktes Karlshamn Rock Festival av många besökare och det var tydligt att det var dags att byta plats för att kunna expandera. Man scoutade efter en ny plats och hittade ett stort fält i den lilla byn Norje utanför Sölvesborg vilket passade arrangörerna bra. Så det var här festivalen ägde rum år 1998 och än idag gör det. Året efter bytte man namn på festivalen till Sweden Rock Festival. När man år 2001 bytte ledning innebar det starten på en mycket framgångsrik historia om en stor internationellt känd hårdrocksfestival som varje år lockar till sig över 30 000 besökare till den lilla byn Norje med cirka 700 invånare.

Festivalen och förändringar

I dagsläget är festivalen 4 dagar lång och hålls i början på juni. Festivalen säljer slut sina biljetter långt innan juni. När man på 2000-talet blev en renodlad rockfestival så växte festivalen för varje år som gick. År 2001 besökte 7 400 personer festivalen och nu säljer man slut 35 000 biljetter hur lätt som helst. Till i år kommer man ha gjort stora förändringar inom festivalen som har att göra med allt från ljud och bild till trygghetsfrämjande åtgärder. För att minska risken för tumult i publikhavet har man även delat in publikområdet i olika zoner. Man får dock röra sig mellan zonerna men förhoppningen är att okontrollerade publikrörelser ej ska ske med detta system. Barerna kommer att uppgraderas, soldäck kommer att byggas, bemanningen kommer att ökas och entrén till festivalområdet kommer att göras om. Man kommer att öppna en ny och större entré för att avlasta huvudentrén så att visiteringar och liknande kan ske utan långa köer med irritation som följd. Sweden Rock Festival kommer att fortsätta vara en renodlad rockfestival som drar till sig besökare från hela världen.