Summerfest

Summerfest är en årlig musikfestival som hålls på Henry Maier Festival Park i Milwaukee i Wisconsin. Festivalområdet är 30 hektar stort och här kommer festivalen att vara i totalt 11 dagar. På området finns 11 scener där över 1 000 föreställningar kommer att hållas under festivalen. Musiken som spelas här är mycket bred. Musikgenrer som representeras här är allt ifrån Blues, Country och Funk till Gospel, Hip hop, Pop och Reggae. Detta innebär att det finns något för alla här vilket också speglas i antalet besökare. Summerfest lockar mellan 800 000 till 900 000 personer varje år och marknadsför sig som världens största musikfestival, en titel de fått certifierat av Guinness World Records och det har man varit ända sedan år 1999.

Summerfest tidiga år

Det var på 1960-talet som inspirationen till en stor festival i Milwaukee kom från den dåvarande borgmästaren Henry W. Maier efter att varit i Tyskland under Oktoberfest. År 1962 bildade han en panel av företagsledare för att tala om genomförbarheten av en storskalig sommarfestival. Efter ett par år utarbetade de ett förslag till en 10-dagars festival med namnet Milwaukee World Festival, något man sedan ändrade till Juli Spaß, vilket på tyska betyder kul i juli. Till sist ändrade man till det nuvarande namnet Summerfest och anordnade den första festivalen i juli 1968. Denna festival hölls på hela 35 olika platser runt om i staden och det var inte bara musik utan även film och flyguppvisning. Festivalen blev en succé och året efter hölls en festival i liknande tappning igen. Men denna gång gick det inte lika bra tack vare dåligt väder och finansiella skulder. År 1970 bestämde man att man skulle centrera festivalen till att ha den på bara en plats. Den platsen kom att bli en tidigare plats för den amerikanska marinens missiler. Här hålls festivalen även idag. 1970-talets stora namn på Summerfest var bland annat Johnny Cash, The beach Boys och Willie Nelson. 1980-talet bjöd på Santana, Eric Clapton, Bryan Adams och Sting och 1990-talet var öppningsnumren bland annat Cher, Whitney Houston, Metallica och Shania Twain. Sedan dess har Summerfest fortsatt locka stora artister som Nine Inch Nails, Prince, Bon Jovi, Tim McGraw, Bruno Mars, Selena Gomez, Red Hot Chili Peppers och Imagine Dragons.

Världens största musikfestival är inte bara en musikfestival

Det var år 1999 som Guinness World Records utnämnde Summerfest till världens största musikfestival, en titel man lyckats hålla sedan dess även om det finns andra festivaler som dragit större publik vid enskilda tillfällen. Summerfest har det senaste årtionden haft mellan 700 000 till 860 000 besökare. Kärnan i Summerfest är självklart musiken men det finns även aktiviteter för barnfamiljer, åtminstone på dagtid. Det finns karuseller och en linbana som tar en över hela festivalområdet. Man kan även hyra en paddelbåt för en stunds avkoppling i lagunen eller välja att ta del av något av de andra interaktiva barnevenemang som brukar finnas, och ändras, från år till år. Summerfest, liksom många andra festivaler, har breddat sig och är inte längre ”bara” en musikfestival utan det är även en familjefest för barnfamiljer.