Storsjöyran

Storsjöyran arrangerades för första gången år 1963 men startade år 1983 i nuvarande form efter ett längre uppehåll. Storsjöyran kallas ofta för bara Yran, äger rum i Östersund, och är idag en av Skandinaviens största musikfestival. När Yran återuppstod år 1983 var det Sveriges största musikfestival och man var först ut med att bygga upp scener och restauranger i ett stadscentrum. Förutom själva musikfestivalen finns också den 10 dagar långa Yranveckan som börjar 7 dagar innan själva festivalen börjar. Många anser dock att Yranveckan är en del av festivalen vilket den är på sätt och vis då man under Yranveckan har krogstråk, tivoli och gatuartister.

Yrans historia

Festivalen börjar sin historia på 1960-talet och startade som en manifestation mot den utsugning och avfolkning av länet som skedde. Detta skedde i och med att Republiken Jamtland utropades, halvt på skämt och halvt på allvar, år 1963 av Yngve Gamlin. Republikens inofficiella så kallade frihetsfest grundades samma år och fick namnet Storsjöyran. Även en frihetsrörelse startades som ett svar statens planer på att slå ihop Jämtlands län med Västernorrlands län. Storsjöyran blev därmed en festival i protest mot överheten men hade även som syfte at sprida glädje och en stark tro på den egna kraften. Yngve Gamlin blev republikens president och var det fram till 1973 då Storsjöyran upphörde. Det dröjde sen tio år för festivalen att återuppstå och Moltas Eriksson tillträdde presidentposten. Idag är Ewert Ljusberg president och håller traditionsenligt sitt befrielsetal inför ett fullt torg med folk. Republiktanken är nämligen än idag ett viktigt inslag i Storsjöyran. När festivalen återuppstod år 1983 var det enbart svenska artister på scen. Festivalen växte och år 1986 var det nästa fyra gånger så många artister inbokade som åren innan. Detta året var också det år då den första internationella akten ägde rum när Conga Quatro från Argentina uppträdde. Sedan dess har de utländska artisterna blivit allt fler och allt större och på Yrans scen har bland annat The Corrs, Bryan Adams, All Saints, Iggy Pop, Pet Shop Boys, Lady Gaga, Patti Smith, Alice Cooper, The Prodigy och Van Morrison uppträtt. Stora svenska artister och band såsom The Ark, Ulf Lundell, The Hives, Thåström, Robyn, Per Gessle, Lars Winnerbäck och många många fler har också uppträtt på Storsjöyran.

Besökare och presidenttalet

Besökarrekord slogs år 2009 när Lady Gaga var det stora dragplåstret. Hon uppträdde under lördagen och 26 200 löste in biljett under den kvällen. Sammanlagt blev antalet betalande besökare år 2009 drygt 58 000 stycken. Med tanke på att festivalen hålls mitt i Östersunds centrum så är det helt klart imponerande siffror. Varje år håller Jämtlands president sitt traditionsenliga tal till folket och detta är en av de stora höjdpunkterna under festivalen. Inför talet har torget blivit fullt med cirka 20 000 jämtar, härjedalingar, ravundingar, hemvändare och turister som samlats och viftar med sina republikflaggor. Presidenttalet är präglat av frihet, humanitet och solidaritet och det förekommer allt som oftast tydliga markeringar mot främlingsfientlighet, förtryck och krig. Efter talet sjungs Jämtlandssången vilket är republikens nationalsång.