Roskilde Festival

Roskildefestivalen är en musikfestival som sker årligen i den danska staden Roskilde sedan år 1971. Festivalen är den största i sitt slag i Nordeuropa och arrangeras av Roskildefondet som är en ideell organisation för utveckling och stöd för musik, kultur och humanism. Från början lockade festivalen hippies och fram till 1990-talet var det mestadels skandinaver som besökte festivalen. Idag besöks festivalen av cirka 130 000 besökare från hela Europa. Festivalen är populär bland tyskar och britter och festivalen har blivit alltmer internationell i och med att den besöks av en hel del australier också. Förutom besökarna finns här även 21 000 volontärer, 5 000 mediefolk och 3 000 artister. Festivalen varar i fyra dagar och fokus ligger idag på musikgenrerna rock, elektronisk dansmusik och hiphop.

Grundandet och den första festivalen

Roskildefestivalen hölls första gången år 1971 men gick då under namnet Sound Festival. Festivalens grundare var två gymnasieelever vid Katedralskolan, Mogens Sandfær och Jesper Switzer Møller. Festivalen skapade de med hjälp av bokningsagenten Carl Fischer. De två gymnasieleverna hade blivit inspirerade av andra festivaler som Woodstock, Newport och Isle of Wight och ville anordna något liknande i Danmark. Under festivalens första år låg fokus på musikgenrer som jazz, blues och folkmusik och varade i två dagar med 10 000 besökare per dag. Detta gjorde festivalen till Danmarks första större musikfestival men trots detta gick festivalen med förlust. År 1973 togs festivalen över av det ideella Roskildefondet som sedan dess är arrangör för festivalen.

Festivalhistoria

Festivalen blev mer populär för varje år som gick och dragplåster i slutet av 1970-talet var bland annat Wigwam, Bob Marley and the Wailers, Elvis Costello och Talking Heads. Det var även nu, i slutet av 1970-talet, som man förvärvade Canopy Scene, en orange musikscen som tidigare använts av Rolling Stones på deras europaturné. Canopy Scene har sedan dess blivit en välkänd symbol som representerar festivalen. På 1980-talet framträdde artister som Santana, U2, Jackson Browne, Lou Reed, Leonard Cohen, Ramones, The Clash, Iggy Pop, Sting och Katrina & the Waves. Det var tydligt att man nu hade breddat sig i avseendet om vilka musikgenrer som deltog på festivalen för att på så sätt locka till sig en bredare skara av besökare. På 1990-talet fortsatte man i det spåret då man introducerade elektronisk musik som blev ett uppskattat inslag i festivalen.

Antalet besökare ökade och elektroniska musikartister fick år 1995 sin egen scen samtidigt som mer utrymme för den elektroniska musiken skapades i och med chill-out-zonen och Roskilde Lounge. Införandet av nya musikgenrer och fler kringarrangemang gick precis som arrangören ville. Från att ha haft cirka 60 000 besökare i början på 1990-talet hade man i slutet på 1990-talet ökat den siffran till cirka 100 000. Ett exempel på hur man ökat antalet kringarrangemang är genom att skapa händelser på campingområdet som dans, skridskoåkning och simning bland annat. Roskildefestivalen är idag en festival som lockar till sig stora internationella aktörer och artister. På 2010-talet har artister som Metallica, Rihanna, Foo Fighters, The Weeknd, Ice Cube, Eminem, Bruno Mars, Dua Lipa, Khalid och Stormzy stått på scenen och uppträtt vilket gör festivalen till en av de största i Europa.