Roliga festivaler i Sverige

I Sydkorea finns gyttjebrottningsfestivalen där du kan brottas med både vänner och främlingar i leran och USA har världens största luftballongsfestival. Vi saknar både en gyttjebrottningsfestival och en luftballongsfestival i Sverige men det finns en hel del andra roliga festivaler hemma i Sverige också. Vi listar några av dem nedan.

Vad är en festival?

Först och främst, vad är egentligen en festival? En musikupplevelse eller ett annat kulturevenemang som är relativt stor räknas som en festival men tyvärr har intresset för många festivaler minskat under de senaste åren och speciellt musikfestivaler i Sverige lider av något som i folkmunkallas för festivaldöden. Försök till att återuppliva de gamla klassiska festivalerna har gjorts och lyckats på något ställe, men misslyckats på ett annat. Många andra festivaler återkommer år efter år och något som svenskar tycks gilla är diverse återkommande Comedy festivaler som hålls på ett flertal orter i Sverige. Exempel på en populär återkommande Comedy festival är bland annat i Lund.

Comedyfestival

Lunds Comedy festival firar i år 10 års jubileum och vid ett biljettköp får du tillgång till bland annat tre dagars stand up, kortfilmsvisningar, shower och även kurser i humor arrangerade av Lunds Universitet. Som avslutning på festivalen körs Comedy slam där både nybörjare och gamla etablerade komiker möts och tävlar mot varandra. I år körs Lunds Comedy festival mellan den 29e till den 31a augusti.

Street Star

Street star- back to the roots har arrangerats 14 år i rad i Stockholm. Street star är en festival där dans, projekt, tävling och utbildning står i huvudfokus. Festivalens syfte är att engagera barn och ungdomar med att kunna uttrycka sig kreativt och positivt genom att dansa. Tävlingen i streetdance startade i Frankrike och räknas som den allra största streetdance tävlingen i hela världen.

Hova riddarvecka

Den medeltida festivalen i Hova är den största i Norden och firar under 2019 ett 30 års jubileum. Den populära festivalen har aktiviteter för hela familjen och bland annat tornerspel, gycklare, riddarborgsbesök och sagovandringar avlöser varandra under festivalens dagar. Festivalen drivs ideellt i samband med studiefrämjandet  och överskottet går tillbaks till medlemmarna som arbetar hårt under hela året för att festivalen ska bli succé år efter år.

Color obstacle rush

För femte året i rad kunde man i år springa den färgglada Color obstacle rush. Festivalen som hålls på ett flertal platser i Sverige är en av de roligaste löpartävlingarna man kan vara med på och har du ingen färg på dig när du kommer i mål så har du fuskat dig igenom banan. På väg till målet springer man bland annat genom 20 stycken olika hinder, några av dessa är musikzoner, några är färgstationer och några handlar om att undvika vattenballonger. Ingen tidtagning gäller utan loppet är endast för att ha så kul som möjligt.

Pridefestivalen

Den klassiska pridefestivalen lämnar inte många besvikna. Här hittar du definitivt något som passar, allt ifrån shower, mingel och såklart avslutningen pride paraden. Paraden i Stockholm som är nordens största lockade under 2019 till sig över en halv miljon besökare.