Musikfestivaler i Norden

Musikfestivaler i Norden
Musikfestivaler i Norden

Gummistövlar, blommor i håret, kärlek och förhoppningsvis sol och vackert väder. En musikfestival har förmågan att locka både det galna ur dig men också ge dig vänner för livet. Nedan listar vi bästa festivalerna i Norden just nu.

Roskilde

Musikfestivalen Roskilde är fortfarande den allra största i Norden, klassikern som har hållit igång ända sedan 1971 lockar flera tio tusentals besökare varje år. Under årens lopp har band som R.E.M, Iggy Pop, U2, Chemical Brothers och The Ramones spelat på festivalen. Rekordåren 1996 och 1997 lockade till sig massiva 115 000 besökare, inklusive volontärer under de fyra dagarna som festivalen pågick. Sedan dess har siffrorna pekat neråt men festivalen är fortfarande ”the one” för många av besökarna som återkommer år efter år. Vill man hellre uppleva någon annan festival så finns det mängder av andra att uppleva omkring oss. Kikar man mot grannlandet Norge så sticker två av dem ut som väl värda att besöka.

Øyafestivalen

Belägen i Oslo under 4 sommardagar i augusti. Festivalen som arrangerades för första gången 1999 har blivit populärare med åren och många gamla besökare anser nu att det inte blir någon sommar utan festivalen i byn. Festivalen räknas som en av Oslos allra största festivaler och lockar till sig en blandning av både nya band såsom stora internationella. Exempelvis har både Arctic Monkeys och Morrisey spelat under festivalen som drar till sig omkring 20 000 besökare.

Buktafestivalen, Tromsø

Buktafestivalen är en pop och en rockfestival som varje år arrangeras i juli. Festivalen som startade 2004 kan ta emot omkring 6000 personer varje dag. Festivalen som arrangeras på en liten ö i Tromsø har också en liten strand och ett litet grönområde. Sedan starten 2004 har festivalen utökats med flera scener och har också haft fler och större artister både skandinaviska och internationella som spelat. Sverige vill såklart inte visa sig sämre och erbjuder även en rad med spännande festivaler. Den äldsta festivalen i Sverige är en klassisk musikfestival nere i Skåne som har arrangerats sedan 1946. Utöver denna finns en rad med andra spännande och besökstäta festivaler. Det är lätt att hitta något som passar för alla.

Sweden Rock 

Den internationellt kända hårdrocksfestivalen i Sölvesborg har kapacitet för omkring 30 000 besökare. Festivalen som arrangeras i 4 dagar i juni startade år 1981 och under årens lopp har artister som KIZZ, Hammerfall, Black Sabbath och Aerosmith stått på scenen. Festivalen besöks av allt ifrån barn och ungdomar till pensionärer och är ett välkommet inslag i det vanligtvis lite sömniga samhället.

Uppsala Reggae festival

För den som inte har råd att åka till varmare breddgrader kan reggae festivalen i Uppsala vara ett alternativ. Under två dagar i juli förvandlas Fyrishov i Uppsala till ett reggae paradis med sköna toner, yoga övningar och dreads i mängder. 2019 års lineup stoltserade bland andra med Lila Ike´, Kaliffa och Jummy Cliff och planeringen för nästa års festival är redan nu i full gång.