Melodifestivalen

Melodifestivalen är en mycket populär tävling i musik i Sverige. Denna tävling har sedan sin uppstart år 1958 haft flera olika namn, bland annat Svenska Melodifestivalen samt Schlagerfestivalen. Men i folkmun så kallar man tävlingen för “Mello”. Tävlingen arrangeras årligen av företaget Sveriges Television. Den artist eller den grupp som slutar som vinnare i finalen av melodifestivalen får uppträda i europas största musiktävling, nämligen Eurovision Song Contest. Endast tre år sedan uppstarten år 1958 så har Sverige valt att inte ställa upp med något bidrag i den europeiska tävlingen (ESC). Dessa årtal är 1976, 1970 samt 1964 och skälen bakom besluten har varierat. Det ena året har det berott på att artisterna strejkat medans det ett annat år berodde på ekonomiska problem. Även meningsskiljaktigheter på grund av ett beslut fattat av ESC har gjort att Sverige tillsammans med andra länder bojkottade tävlingen ett år.

I Sverige är det som ett kult program, nästintill alla familjer i Sverige samlas i soffan för att se på programmet när det sänds. Detta gör tv-programmet till ett av de allra mest sedda programmen i landet. Det slog ett rekord år 2006 när en bra bit över 4 miljoner tittade på finalen av programmet. Hela fjorton år i rad har programmet rankats som det mest människor kollat på i landet, från år 2000 till 2013 så är finalerna av års upplagorna det mest kollade programmet. Det var först efter finalen 2001 som man valde att göra om tävlingsformen och istället för att endast ha en final så har man flera deltävlingar och något som kallas för andra chansen i addition till finalen. Denna ändring ökade intresset för Melodifestivalen extremt mycket. Det var år 2014 som den fjorton års långa sviten bröts av Kalle Ankas julafton, som det året var det mest kollade programmet i landet. Sveriges bidrag som tagits fram i Melodifestivalen har varit mycket framgångsrika i tävlingen ESC, tillsammans har de svenska bidragen skrapat ihop sex stycken brons, ett silver samt imponerande sex guld. Melodifestivalen har även varit mycket givande för flera av deras deltagande artister, några har startas sina mycket framgångsrika karriärer genom just denna nationella tävling. Några av dessa artister är Carola Häggkvist, Lena Philipsson samt Charlotte Perelli. Även en direktör på ett skivbolag har frodats i tävlingen. Direktören är ingen mindre än Bert Karlsson. Det är dessutom vanligt för artisterna i tävlingen att ställa upp fler gånger än en. Vissa artister har deltagit extremt många gånger och den solklara vinnaren på denna lista är Ann-Louise Hanson som har deltagit hela tolv gånger allt mellan 1960-talet till 2000-talet. Kikki Danielsson är en annan gigant när det kommer till Melodifestivalen och hon har tävlat i tävlingen tio gånger. Ett annat välbekant ansikte inom tävlingen är Andreas Lundstedt som har deltagit nio gånger. Magnus Carlsson hamnar även han mycket högt upp på listan med en deltagande siffra på åtta. Artister som deltagit sju gånger är desto fler, ett antal på sex olika artister.

Vinnare genom årens lopp

Vinnarna av denna tävling är alldeles för många att rabbla upp då tävlingen sedan 1958 årligen genomförts, med enstaka uppehåll. De enda två som har tre stycken Melodifestival vinster är Marie Bergman samt Carola Häggkvist. Några av de artister som lyckats vinna tävlingen två gånger är Björn Skifs, Kikki Danielsson samt Charlotte Perelli.