Lake of Stars Festival

Lake of Stars Festival är en tre dagar lång festival i Malawi. Festivalen sker bredvid Lake Malawi och uppträdanden sker från både inhemska och internationella artister. Jämfört med andra festivaler är denna inte stor då den lockar cirka 4 500 besökare. De artister som uppträder är från framförallt Afrika och Europa.

Grundades av en britt

År 1998 besökte britten Will Jameson landet Malawi. Han pluggade på universitetet men tog ett år ledigt från sina studier för The Wildlife Society (TWS). Han blev genom TWS skickad till Malawi där han fick se Malawi på djupet, inte bara se de platser som en vanlig turist brukar se. När hans lediga universitetsår var slut återvände han till studierna. Väl hemma igen startade Jameson en nattklubb som han döpte till Chibuku Shake Shake vilket är namnet på en sorts öl i Malawi. Hans nattklubb gick bättre än väntat och blev till och med utsedd till Storbritanniens bästa nattklubb år 2004.

Jameson glömde aldrig Malawi utan fastnade för landet och startade Lake of Stars Project år 2003 som ett led i att främja internationell turism till Malawi. Hans syfte med detta var att få in pengar till den Malawiska ekonomin, främja turismen och även att fler skulle få upp ögonen för de Malawiska artisterna. Lake of Stars Festival var en del i projektet och den första festivalen skedde år 2004. Festivalen besöktes av strax över 700 besökare och majoriteten av dessa var från Afrika. Festivalen vann Malawi Tourism Award samma år. Festivalen tjänade som en musikalisk, social och kulturell utbytesplats och är idag en av Malawis största attraktion. Genom åren har festivalen bidragit med cirka 1,3 miljoner pund till Malawis ekonomi och festivalen får trots sin storlek mycket utrymme i medier som Guardian, BBC och CNN.

Festivalens platser och 15-årsfirandet år 2018

Festivalen skedde de fyra första i Chintheche Inn vid Lake Malawis strand. År 2008 flyttade festivalen till Salima en bit bort, dock fortfarande vid Lake Malawi. Anledningen till flytten var att komma närmare samhället så att det skulle bli lättare att ta sig till festivalen och dessutom hitta en plats att bo på som inte låg så långt bort från festivalområdet. Man flyttade dock festivalen igen redan året efter söderut till Mangochi och år 2013 skedde festivalen i huvudstaden Lilongwe då en speciell City of Stars-festival hölls. Sedan dess har man återigen hållit festivalen vid Chintheche Inn men även i Mangochi. År 2018 firade Lake of Stars Festival 15 år och detta gjorde man genom att ha fyra festivaler. En i London, en i Glasgow och två i Malawi. Festivalen i London var en endagsfestival där nya talanger från Storbritannien och Afrika uppträdde. Det var musik, poesi, teater, film, bokläsning och utställningar på olika platser i stadsdelen Walthamstow. Festivalen i Glasgow liknade den i London och likaså den som skedde i Zomba i Malawi. Den riktiga festivalen skedde i Salima och bjöd på många internationella och inhemska artistuppträdanden, bland annat från Major Lazer Soundsystem, Faith Mussa, Hollie McNish och Suffix.