Kommande festivaler online

Kommande festivaler online

Sommaren är den tid på året som de flesta ansluter till festivaler, särskilt de stora utomhus musikfestivalerna såsom Way Out West. Tyvärr på grund av Covid-19 pandemin kommer sommaren 2021 inte att bli en normal festivalsommar med stora folkgrupper som njuter av utomhuskonserter. Utomhus musikfestivaler är särskilt kända för att ha stora folkmassor hopträngda. Naturligtvis är det omöjligt att samla stora grupper utan risken för att människor smittar varandra. Eftersom Covid-19 pandemin är världsomspännande, finns det också behovet av lösningar över hela världen.

En online föreställning är i grunden en föreställning eller presentation som kan nås via internet. Det kan vara förinspelat och laddat upp eller så kan det ske via strömmande media där strömning sker i realtid. Eftersom bandet eller presentatören inte är närvarande på publikens plats finns det ingen risk av att sprida sjukdom. Detta kan vara kulturella evenemang som konserter, föreläsningar eller filmfestivaler. Nu när prestigefyllda festivaler som Sundance Film Festival har gått online gör det online festivaler trendiga. Men det inkluderar också jobbmässor och mässor eller utbildning festivaler som American National Math Festival eller Virtual South African Ideas Festival 2021. Och naturligtvis finns det alla sorter musik från K-popbandet Blackpink till New York Metropolitan Opera och jazzkonserter. Det finns många fler typer av online musikevenemang än bara rockkonserter.

Ett brett utbud

Ett brett utbud

Till exempel kommer Stockholm Fringe Festival, ett 6 dagar långt musik-, dans- och konstevenemang, 2021 att hållas delvis online samt ha en fysisk komponent. Många museer var redan intresserade av att skapa online-upplevelser för människor som inte kan besöka det fysiska museet. Pandemin bara har skapat en mer brådskande motivation för online evenemang. Pride är en annan typ av evenemang som på många ställen går online 2021. Det är särskilt viktig eftersom Pride är mycket mer än bara underhållning. Det är också en bekräftelse av jämställdhet för HBTQ-personer. Den 1 augusti kl 12.00-14.00 håller Stockholm Pride en online Pride Parade som kommer att strömmas på sociala medier och deras hemsida.

I framtiden kan det vara så att många fysiska festivaler samtidigt är strömmat på nätet. Då kan man nå ut till flera människor. Dessutom kan festivalarrangörer slippa en del bekymmer som kommer med att ordna ett stort festivalområde. Detta kan också demokratisera festivalmiljön. I princip kan alla som har ett kreditkort eller annat sätt att göra online betalning och tillgång till nätet delta. Detta kan också leda till en mer varierad publik. Även de som bor längre bort kan delta. Även festivalbesökare med mindre välbärgade bakgrunder har fortfarande råd med biljetter. Med tanke på de negativa miljöeffekterna av att resa med flyg kan detta vara ett annat försäljningsargument för online närvaro över fysiska.

Men just nu har festivalarrangörer ännu inte utvecklats standarder för att mäta framgång på internet. Ett sätt att mäta närvaro är naturligtvis genom antalet biljetter som sålts. Det kommer att bli intressant att jämföra närvaron av tidigare års festivaler med 2021-talets närvaro. Kanske online alternativ kommer att leda till en ökning av besökare eftersom människor bara behöver köpa sina konsertbiljetter och inte behöver betala resekostnader eller står för hotellrum eller campingplatser.