Fuji Rock Festival

Fuji Rock Festival är en årlig rockfestival som äger rum i Naeba Ski Resort i Niigata i Japan. Festivalen varar i tre dagar och under dessa dagar kommer mer än 200 japanska och internationella musiker uppträda. Detta stora antal artister gör Fuji Rock Festival till den största utomhusfestivalen i Japan. Anledningen till att Fuji finns med i festivalens namn beror på att den första festivalen, år 1997, hölls vid foten av Japans högsta berg, Fuji. Sedan år 1999 har man dock haft festivalen på den nuvarande platsen.

Festivalens första år

Den första festivalen som hölls vid Tenjinyama Ski Resort nära berget Fuji blev tyvärr en katastrof, bokstavligt talat. Festivalen skulle vara i två dagar men på festivalens första dag drabbades området av en tyfon. Det populära internationella bandet Red Hot Chili Peppers uppträdde dock trots hård storm. Festivalbesökarna var inte förberedda på det ihärdiga regnandet och vindarna som följde i tyfonens spår och många av besökarna behövde medicinsk vård. Organisatörerna bestämde på grund av detta att ställa in den andra och sista dagen av festivalen. Dagen efter var det dock soligt och bra väder, precis som om vädret gäckade organisatörerna. Fuji Rock Festivals första år blev alltså inte riktigt som man tänkt sig, men man hade trots allt genomfört en dag av festivalen och därmed blivit Japans första rockfestival utomhus. Till följd av händelserna vid festivalerna fick organisatörerna en hel del kritik för att ha varit dåligt förberedda för dåligt väder. Organisatörerna var dock ödmjuka och tog till sig av kritiken. Samtidigt var man helt på det klara med att festivalen skulle ske året efter också. Och så blev det, dock flyttade man festivalen till Toyosu, ett område i Tokyo. Festivalen här gick som planerat och blev till och med en stor succé. Trots det sa organisatörerna strax efter festivalens slut att festivalen skulle tillbaka till Fuji året efter, och anledningen var enkel. Festivalbesökarna i Toyosu hade svårt för det varma sommarvädret i Tokyo, men vid Fuji var det en mycket behagligare temperatur. Men festivalen skedde aldrig igen vid Fuji utan man hittade den nuvarande platsen Naeba i Niigata istället.

Festivalområdet och uppträdanden genom åren

Fuji Rock Festival har sju huvudsakliga scener, men man har även andra små scener på området. The Green Stage är den största scenen och har kapacitet för cirka 50 000 åskådare. De andra scenerna är bland annat The White Stage, The Red Marquee, Orange Court och Field of Heaven. Festivalområdet är stort vilket gör att det kan vara stora avstånd mellan scenerna. Detta brukar dock många besökare inte ha något emot då man får vandra genom fin skog och se många vackra vattendrag. Festivalens nav är platsen Oasis där över 30 matstånd finns uppresta. Ända från början av festivalen år 1997 har stora internationella artister uppträtt på Fuji Rock Festival. Några av dessa är Korn, Limp Bizkit, Moby, Foo Fighters, Oasis, System of a Down, Beck, Beastie Boys och Queens of the Stone Age. Fuji Rock Festival besöks årligen av en bra bit över 100 000 besökare. År 2012 var antalet besökare cirka 140 000 vilket än så länge är rekordet.