Festival-butlern

För några år sedan fick jag av en slump in foten i musikfestival-branschen. Man kan väl säga att jag var på rätt tillfälle vid rätt tid. Kanske handlar det om att jag också känner många i branschen. Hur som helst var det Sweden Rock Festival och jag hade planerat min semester efter den som är en höjdpunkt varje sommar sedan många år.

Kvälllen innan festivalens början så ringde en bekant till mig och frågade om jag skulle kunna hoppa in och hjälpa med servicen bakom scen under festivalen. Först blev jag helt paff men jag bad henne berätta mer om vad det innebar och så. Jag berättade förstås att jag redan köpt biljetter för alla dagar och att det kostade mig rätt mycket pengar. Hon sa direkt att jag skulle få tillbaka de pengarna plus fribiljetter om det var någon jag skulle vilja ge dem till som en gåva. Förutom det skulle jag givetvis få betalt och en massa förmåner, inklusive biljett till avslutningsfesten.

Roligt jobb

Det jobb jag skulle göra var helt enkelt att serva artister backstage med vilka saker de än behövde hjälp med. Allt från att fixa en speciell mat eller dryck till att fixa en sömmerska eller ordna någon som kom och gav massage eller ansiktsbehandling ingick i arbetsuppgifterna. Jag överlade snabbt med mig själv och bestämde mig för att hoppa på jobbet, det var ju trots allt lite spännande att få träffa så många av mina idoler på nära håll. Kände därför att jag inte kunde missa chansen.

Första arbetspasset var jag verkligen nervös, men jag insåg sätt snabbt att det gällde att vara auktoritär men ändå väldigt hjälpsam i mitt uppdrag. Om till exempel Ozzy Osbourne kommer och kräver en kinesisk balett som underhållning eller världens mest exklusiva champagne som dryck så måste man få honom att förstå att det han begär är både extremt orimligt och inte möjligt, men samtidigt också hitta på ett sätt att få honom nöjd. Man kan nog summera mitt job så, att alltid vara redo på vad som helst och få artisterna nöjda även om man inte kunnat ge dem vad de vill ha.

Mitt första uppdrag någonsin som “festival-butler”, det är vad jag börjat kalla det, var alltså på Sweden Rock Festival. Men efter det har det bara blivit fler och fler uppdrag eftersom arrangörerna gillar det sätt jag jobbar på. Har fått höra att jag kan ta de flesta personer och har lätt att anpassa mig. Dessutom att jag är väldigt tillmötesgående men kan vara hård där det krävs.

Danska festivaler

Det finns två stora festivaler i Danmark som jag jobbat på, Roskilde och Copenhell. Copenhell rock- och metalfestival är Danmarks största med den inriktningen och hålls under fyra dagar.

På Refshaleøen vid hamnen i Köpenhamn hålls stadsfestivalen som även har en camling. Dock är det inte som en vanlig camping att man kommer med sina egna tält utan man får köpa ett av de tält som arrangörerna redan satt upp. Det är en smart grej som jag valde att göra. Inget bök med att få upp tältet eller springa och leta plats som på Roskilde. Ett av mina favorit-år var just 2019 när jag fick träffa många av mina absoluta favoriter som Slipknot, Slash, Tool och Dimmu Borgir.

Roskilde har sitt ursprung i 70-talet, den skapades för och av hippies. Många har kallat den “världens bästa festival” och “moderskeppet för alla europeiska festivaler”. Jag är beredd att hålla med, det är verkligen något speciellt med Roskilde.

Reggae i Uppsala

Slutligen en lite rolig händelse som inträffade alldeles nyligen vid Uppsala Reggae Festival. Det var en rätt lugn tillställning för mig för artisterna var inte lika krävande som vid många andra festivaler. Därför fick jag rätt mycket tid på stand-by där jag liksom väntade på uppdrag. Då passade jag ofta på att spela lite på mobilen eller redigera filmer och bilder.

Vid ett tillfälle, tidigt på lördagkvällen så var det en kille som vandrade runt lite och kollade. Han kom sen fram och hälsade och frågade hur läget var, han frågade på engelska och jag tänkte att han var nog en av de afrikanska artisterna på plats. Hur som helst så  berättade jag att jag bara tog fet lugnt för tillfället och spelade lite spel på mobilen. Eftersom han blev nyfiken så visade jag han vart jag brukar spela så tog fram sidorna internetsudoku och pokerstarscasino. Han sa att han gillade dem men att han själv än bara spelar Candy Crush Saga på sin mobil, sen skrattade vi. Jag fick sedan veta att killen heter StoneBwoy och är en av Ghanas mest kända artister. Den show han sedan levererade var faktiskt grymt bra! Till och med jag ville dansa när jag hörde hans musik.