Exit Festival

Exit Festival är en musikfestival som sker årligen i Petrovaradinfästningen i Novo Sad i Vojvodina i Serbien. Den första festivalen skedde efter att tre studenter från universitetet i Novi Sad organiserat festivalen. De gjorde det som en ren protest mot Slobodan Milosevic. Festivalen varade i 100 dagar, men under dessa 100 dagar skedde endast 34 konserter, 12 teaterföreställningar och 120 filmvisningar. Den första festivalen blev lite mer inriktat på fest och diskussion snarare än en ren festival. Sedan dess har den dock blivit alltmer som en vanlig festival och man har nu möjlighet till att ta emot cirka 200 000 besökare. Festivalen varar inte längre i 100 dagar utan i 4 dagar. Festivalen har utnämnts till Europas bästa festival både år 2007 och 2008.

En politisk historia

Festivalens första år var som sagt år 2000. Den anordnades av tre studenter på universitetsområdet och själva idén med festivalen var att stå upp för demokrati och frihet i Serbien, och man var starkt emot Slobodan Milosevic. Detta var de inte ensamma om utan det var snarare en folkrörelse i Serbien vid den tiden då Milosevic hade en mycket auktoritär ledarstil och gjorde sig skyldig till maktmissbruk. Festivalen var bara en del i den kamp som tusentals serber utkämpade med mål att få bort Milosevic från sin post som president. Den 5 oktober år 2000, samma år festivalen grundades, skedde den så kallade Oktoberrevolutionen i Jugoslavien 2000.

Denna händelse skedde då Milosevics egna säkerhetsstyrkor vänt sig emot honom och mer eller mindre tvingade Milosevic att utlösa val. Ett val hölls där Milosevic fick se sig slagen av sin motståndare Vojislav Kostunica från det politiska partiet DOS. Det var strax efter detta val som Oktoberrevolutionen skedde och Milosevics regim föll. Då syftet med Exit Festival var att protestera mot Milosevic var det osäkert om en festival skulle anordnas igen året efter, men det bestämdes tidigt år 2001 att Exit Festival skulle äga rum igen. Man flyttade dock festivalen från universitetsområdet till Petrovaradinfästningen i Petrovaradin som ligger en liten bit utanför Novi Sad. Festivalen år 2001 hade förutom musik även dramaföreställningar från regionala teatrar och även diskussioner som handlade om försoning mellan nationerna i det forna Jugoslavien.

Artister

Exit Festival har ett par olika scenområden som kallas för Main Stage, Dance Arena, Explosive Stage och Fusion Stage. Dessa är de fyra stora scenområdena, men genom åren har man haft andra scener också i olika teman. Main Stage ligger mitt i Petrovaradinfästningen och är den största scenen där artister från alla sorters genrer uppträder. Genom åren har bland annat Billy Idol, Franz Ferdinand, Iggy Pop, The Cardigans, Snoop Dogg, Lily Allen, Korn, David Guetta och många fler uppträtt här. Dance Arena är det scenområde som är känt som en av det bästa elektroniska dansarenorna i hela världen och här börjar musiken sent på kvällen och pågår tills solen går upp. Här har artister som Axwell, Steve Angelo, Afrojack, Jeff Mills, Fatboy Slim, Ben Klock och många många fler uppträtt. Explosive Stage är hem till genrer som metal, hårdrock och punk. Artister som Death Angel, Sham 69 och Sabaton har uppträtt här. På Fusion Stage uppträder en blandning av genrer men även de serbiska artisterna uppträder på denna scenen.