Donauinselfest

Donauinselfest sker på Donauinsel som är en ö i Wien, Österrike. Denna musikfestival hålls årligen och arrangeras av SPÖ Wien, vilket är Socialdemokratierna i Österrike. Festivalen har enormt höga besökssiffror med cirka tre miljoner besökare under dessa tre dagar som festivalen äger rum. Donauinsel är ett mycket tättbefolkat område med 3 623 invånare per kvadratkilometer så de är vana vid att inte vara ensamma kan man verkligen säga. Inträde till festivalen är gratis vilket gör denna festival till Europas största musikfestival med fri entré.

Festivalens början och festivalen idag

Festivalens grundare var den socialdemokratiske politikern Harry Kopietz som hittade på ett endagsevent för att främja Donauinsel som rekreationsområde. Man skapade en festival där man förväntade sig att ungefär 15 000 besökare skulle komma. Detta skulle visa sig vara en grovt felaktig uppskattning då strax över 160 000 personer dök upp, alltså cirka 145 000 fler besökare än vad man väntat sig. Året efter drog festivalen till sig 300 000 besökare och samtidigt bestämdes det att Donauinselfest skulle bli en årlig händelse. Idag drar musikfestivalen till sig runt omkring tre miljoner besökare. Mycket har ändrat sedan festivalen börja. Idag finns det totalt elva scener där såväl lokala band som världsartister uppträtt på. Trots sina tre miljoner besökare är Donauinselfest en av de säkraste festivalerna att befinna sig på. Detta tack vare de cirka 1 500 volontärerna och de många synliga poliserna i området. Festivalen är i stort sett utformat på likadant sätt varje år, det som kan ändras är scenerna. De musiker som spelat här vill också gärna komma tillbaka vilket vittnar om festivalens popularitet även bland artisterna. Matkiosker finns på området som serverar rätter från hela världen. Trots att hela festivalen är gratis räknar ekonomer med att Wien tjänar cirka 40 miljoner euro på grund av festivalen tack vare den stora turismen.

Festivalens innehåll

Under helgen som festivalen hålls förvandlas ön till ett stort partyställe för cirka tre miljoner besökare. Under festivalen kommer uppemot 2 000 artister att framträda på elva olika scener. Underhållning finns inom olika teman för att passa alla åldrar och smak. På området finns en mängd olika matstånd där man kan ta sig en bit att äta och dricka. Förutom bara musiken finns det ett sporttema och ett program för barnen. Dessa aktiviteter kan bland annat vara klättring, balansband och att hoppa på en stor luftkudde från tio meters höjd. Det finns även ett område som kallas för The Action & Fun Island där de allra starkaste tävlar i olika styrkesporter. Världsrekord försöks slås här dagligen. Musiken som spelas är blandad med tanke på det väldigt stora antalet artister som uppträder här. Festivalen har ett stort antal artister från Österrike, Tyskland och andra europeiska länder men även världsartister har uppträtt här. Sedan 2000-talet har artister som Bonnie Tyler, Bloodhound Gang, Gigi d’Agostino, Amy Macdonald, Billy Idol, Train, Simple Mind, Anastacia, Robin Schulz, Sean Paul och Michael Bolton uppträtt på festivalen. Festivalens popularitet fortsätter att vara stor och att festivalen kommer slå publikrekord i framtiden är väntat.