Cully Jazz Festival

Denna internationella jazzfestival äger i år rum för 37:e gången i Cully, Schweiz.

Under 5-13 april kan man njuta av omkring 140 konserter och ett tjugotal evenemang tillägnat jazzmusiken i den schweiziska byn. Typiskt för Cully Jazz Festival är att man delar upp evenemanget i Festival OFF och Festival IN. Den förra erbjuder gratiskonserter på ett antal olika scener runtom i byn och den andra konserter med entré på de större scenerna. Artisterna är allt ifrån mindre kända lokala musiker till internationellt etablerade artister såsom Stacey Kent, Sarah McCoy, El Comité, Thomas Dutronc, Emile Parisien Quartet och många fler. Det är onekligen kombinationen av gratiskonserterna på Festival OFF och de affischerade på Festival IN som gör Cully Jazz Festival så attraktiv att besöka.

Festival IN

Med sina tre stora scener Le Chapiteau, Nästa Step och Le Temple kan arrangörerna stoltsera med att ha dragit dit världsstjärnor som Bobby Mc Ferrin, Wayne Shorter, McCoy Tyner, Stephan Eicher, Madeleine Peyroux, Gilberto Gil,Marianne Faithfull, Jan Garbarek, Marcus Miller, Carla Bley,Dee Dee Bridgewater, Charles Lloyd, Ibrahim Maalouf, Manu Dibango, Avishai Cohen och Lisa Simone. Listan kan göras ännu längre. Under festivalen år 2019 är 38 konserter planerade och programmet hittas på festivalens hemsida, Cully Jazz Festival, på franska, tyska och engelska.

Festival OFF

Festival OFF består av ett 15-tal olika scener på kaféer, s k caveaux och på andra tillfälliga scener utspridda runtom i byn. Dessa scener är ofta en språngbräda för mindre kända artister och musiker att skapa sig en publik. Det är inte helt ovanligt att några av dessa återkommer på någon av de större scenerna i Festival IN några år senare. Även det motsatta förekommer, att en känd artist på Festival IN ett år frivilligt gärna kommer tillbaka för att spela på Festival OFF. I år är inte mindre än 110 konserter inplanerade på 17 olika scener.

Var ligger Cully?

Cully är en mindre by med unik charm i vindistriktet Bourg-en-Laveau vid den schweiziska sjön Lac Leman, öster om Lausanne och väster om Montreux. Det bor knappt 1800 invånare i Cully och varje år öppnar de generöst portarna för en mängd artister och musiker under jazzfestivalen. Det blir ett evenemang som tillfredsställer alla sinnen, såväl smaksinnet med distriktets goda viner som hörselsinnet med bra jazzmusik på flera nivåer.

Organisationen

Cully Jazz Festival grundades redan 4 november 1997 som en privat förening. Målet med föreningen var att marknadsföra jazzen och dess artister genom ett kvalitativt evenemang som är öppet för alla. Festivalen drivs således av en frivillig förening bestående av en engagerad styrelse på femton personer. Dock, utan stödet av ca 600 frivilliga medarbetare, hade inte festivalen kunnat fortleva. Dessa volontärer drivs av kärleken till musiken och en stark motivation för att kunna göra festivalen så attraktiv som möjligt för en stor publik. De är trogna och entusiastiska i sitt fortsatta arbete att göra festivalen starkt förankrad i Cully samt för jazzmusiken i stort. Kärnan i styrelsen är Benoît Frund (ordförande), Alexandra Post Quilletet Laurent Staffelbach.