Coachella Valley Music and Arts Festival

Sedan år 1999 har Coachella Valley Music and Arts Festival hållits på Empire Polo Club i Indio i Kalifornien och organiserats av Goldenvoice. Med tiden har festivalen blivit ett av USA:s mest populära evenemang och lockar besökare och stora artister. Festivalen är förutom musiken även känd för sina enorma samtidskonstinstallationer och sin interaktiva konst. Festivalen har varit en plats där många ikoniska uppträdanden gjorts som bland annat Daft Punks uppträdande 2006 som hyllats som ett av de bästa uppträdandena som någonsin ägt rum på festivalen. Det var även här det uppmärksammade framträdandet med den avlidne rapparen Tupac Shakur genom ett hologram tillsammans med Dr Dre och Snoop Dogg skedde. Ett framträdande som skapade många rubriker. Festivalen varar idag i tre dagar och äger rum i slutet av april.

Festivalens bakgrundshistoria

Den första festivalen år 1999 har sitt ursprung redan sex år tidigare då rockbandet Pearl Jam framträdde för 25 000 fans på Empire Polo Club i Indio i Kalifornien. Konserten ägde rum här då Pearl Jam vägrade spela i Los Angeles då de hade en tvist med Ticketmaster över den serviceavgift som tillämpades på biljettköpen. Paul Tollett, ägare av Goldenvoice, var den som bokade platsen för Pearl Jams spelning och började fundera på en festival tack vare detta framträdande där det syntes att både rätt plats och rätt sorts folk fanns. Åren gick och år 1997 hade Goldenvoice svårt att boka stora konserter och fick det tufft ekonomiskt. Det var i denna stund som Tollett började fundera på en festival med trendiga artister som kunde locka mycket folk.

Samma år besökte Tollett Glastonbury Festival där han delade ut broschyrer till artister och deras managers med bilder på Empire Polo Club och försökte övertyga andra om att det vore en bra idé att hålla en festival här. Goldenvoice, med Tollett i spetsen, fortsatte dock att scouta andra möjliga platser för en festival men återvände till Empire Polo Club för att besöka Big Gig-festivalen. Det var nu ett beslut kom. Man insåg att detta var en perfekt plats för en festival och valde att boka deras evenemang där. Deras första festival skulle ske redan 1998 var tanken men det hann man inte med och började därför fokusera på nästa år. Man tillkännagav nyheten om denna festival bara två månader innan festivalen skulle ske, något som Tollett kallade för ett finansiellt självmord. Men festival skulle det bli.

Festivalerna genom åren

Den första festivalen hölls i oktober 1999 och lockade cirka 25 000 besökare. Festivalen gick dock back ekonomiskt och år 2000 blev det ingen festival. År 2001 försökte man igen och lyckades mycket bättre och år 2002 var festivalen riktigt stor och hade band som Oasis, Red Hot Chili Peppers och The Beastie Boys på scen. År 2006 hade man 120 000 besökare, en siffra som skulle komma att bli ännu större året efter då 186 000 besökte festivalen. Sedan dess har antalet besökare bara ökat och festivalen år 2017 drog över 250 000 deltagare och befäste än en gång sin position som en av de ledande festivalerna.